Wat is een giclee?

wat is een gicleeWAT IS EEN GICLEE ?

Als kunst-drukmethode is de Giclee voor de Nederlandse Fine-Art markt tamelijk nieuw. De techniek, speciaal ontwikkeld om te kunnen voldoen aan de kritische eisen van Fine-Art collectors en kenners van museumkwaliteit limited editions.

Het originele kunstwerk wordt digitaal opgenomen waarna via allerlei technische aanpassingen het digitaal bestand gereed komt voor de uiteindelijke druk.

Het drukken van een giclee gebeurt met uiterste precisie via een rotatiedrum. Het drukken van een hoogwaardige kwaliteits-giclee op een formaat van A0 kan tot anderhalf uur duren.
Er kan nooit meer dan één giclee tegelijk gedrukt worden.

Het eerste wat de kenner zal opvallen aan de giclee drukken is de praktisch rasterloze fijnheid, enorme beelddiepte, de zeer hoge scherpte en detaillering alsmede diepe kleuren met zachte overgangen. De giclee drukken hebben een fluweelzachte uitstraling.

De term giclee is van Franse oorsprong, en betekent "stralen"of "vernevelen", als aanduiding voor een techniek die gebruik maakt van ononderbroken inktstralen voor het aanbrengen van de verschillende kleurlagen.

Hoewel op de Nederlandse kunst markt nog relatief onbekend, de giclee is in de Verenigde Staten reeds algemeen geaccepteerd. Zelfs musea aldaar gaan over tot het exposeren van giclee's
om daarmee het originele werk te beschermen tegen invloeden van buitenaf.


Hieronder een animatie van the Museum of Modern Art. (MoMA).  Engels-talig maar beelden spreken voor zich.

Hoe wordt een Houtsnede, Ets, Litho en Zeefdruk gemaakt?